Reptes de l'orientació laboral en l'actualitat

El canvi de paradigma laboral conseqüència de la pandèmia i de la frenètica transformació del món laboral a causa de les noves tecnologies han generat diversos reptes a les administracions i entitats d'ocupació, on s'ha vist la necessitat de desenvolupar metodologies innovadores d'orientació capaces d'abastar la demanda de persones en desocupació en constant augment.

01-Retos de la orientación

La publicació https://neock.es/ xarrada sobre estos temes amb Xosé Alberte Cea, orientador laboral amb més de vint anys d'experiència.

 

En el reportatge s'aborden temes com la temporalitat, el teletreball i la *externalización dels servicis com algunes de les últimes tendències, que donen com a resultat que “l'ocupació ja no és sincrònic, ni és un lloc al que acudir, ni un llistat fix i permanent de tasques”.

 

Açò genera un context d'inestabilitat on les competències transversals cobren especial importància, sent les més rellevants són la d'adaptació, juntament amb la comunicació i el treball autònom. A més, òbviament les competències digitals són claus, tant en el treball com en la cerca activa d'ocupació.

 

Respecte a com s'aborda l'augment de la demanda d'ocupació, Xosé Alberte veu diferències entre l'administració pública i el tercer sector. Així, l'administració pública s'està encarregant de qüestions més *macro (disseny de programes, implementació de tecnologia, etc.) incloent ací la creació del Centre d'Orientació, Emprenedoria i Innovació per a l'Ocupació. De l'altre costat, les entitats del tercer sector s'ocupen de qüestions més *micro i lideren canvis metodològics importants com les Llançadores d'Ocupació o projectes d'inserció laboral en llocs sense relleu generacional. Finalment, també s'assenyalen entitats i professionals que seguixen pensant que es pot orientar sense la digitalització.

 

Font: https://neock.es/los-retos-de-la-orientacion-laboral-en-la-actualidad